Tuky

- zlúčeniny C, H, O
- zdroj energie
- stavebná zložka buniek, tvoria tepelnoizolačnú vrstvu, rozpúšťajú sa v nich biologicky dôležité látky (vitamíny, liečivá)
- zdroj energie (dvojnásobné množstvo energie než sacharidy)
- súčasť bunkových membrám, tepelnoizolačná vrstva
- obezita
 
rozdelenie: 
1. podľa skupenstva
  • tuhé
  • kvapalné
2. podľa pôvodu
  • rastlinné
  • živočíšne
- skupenstvo závisí od prítomnosti násobných väzieb
  • jednoduché väzby - tuhé tuky (nasýtené) - živočíšne (výnimka: rybí olej) získavajú sa vytopením slaniny (masť), vyšľahaním smotany (maslo)
  • násobné väzby - kvapalné tuky (nenasýtené) - rastlinné (výnimka: kakaové maslo) získavajú sa lisovaním semien, vylúhovaním. Margaríny. 
- cholesterol
  • zložka buniek tela
  • tvorba mozgových buniek, hormónov
  • tvorí sa v pečeni
  • nadmerné množstvo - zmena ciev - arterioskleróza (zmenšovanie priemeru ciev - bráni to toku krvi)