Tuky
- zlúčeniny C, H, O
- zdroj energie
- stavebná zložka buniek, tvoria tepelnoizolačnú vrstvu, rozpúšťajú sa v nich biologicky dôležité látky (vitamíny, liečivá)
- zdroj energie (dvojnásobné množstvo energie než sacharidy)
- súčasť bunkových membrám, tepelnoizolačná vrstva
- obezita
rozdelenie:
1. podľa skupenstva
- tuhé
- kvapalné
2. podľa pôvodu
- rastlinné
- živočíšne
- skupenstvo závisí od prítomnosti násobných väzieb
- jednoduché väzby - tuhé tuky (nasýtené) - živočíšne (výnimka: rybí olej) získavajú sa vytopením slaniny (masť), vyšľahaním smotany (maslo)
- násobné väzby - kvapalné tuky (nenasýtené) - rastlinné (výnimka: kakaové maslo) získavajú sa lisovaním semien, vylúhovaním. Margaríny.
- cholesterol
- zložka buniek tela
- tvorba mozgových buniek, hormónov
- tvorí sa v pečeni
- nadmerné množstvo - zmena ciev - arterioskleróza (zmenšovanie priemeru ciev - bráni to toku krvi)